IDIOM

Be like two peas in a pod To be very similar Bagai pinang dibelah dua
Between the devil and the deep blue sea. Having only two very unpleasant choices Bagai bertemu (makan) buah si malakama
Bite the hand that feeds (one) To repay generosity or kindness with ingratitude and injury Air susu dibalas dengan air tuba
Call a spade a spade To tell the truth about something, even if it is not polite or pleasant Tanpa tedeng aling-aling
Cry over spilled milk To be unhappy about what cannot be undone Nasi sudah menjadi bubur
Empty vessels make the most sound Foolish people make the most noise Tong kosong nyaring bunyinya
Fool me once, shame on you; fool me twice, shame on me After being tricked once, one should be wary, so that the person cannot trick you again Sebodoh-bodoh keledai tidak akan dua kali terantuk pada batu yang sama
Go from bad to worse To progress from a bad situation to one that is worse Sudah jatuh diimpit (tertimpa) tangga
Kill your darlings This literary advice refers to the dangers of an author using personal favorite elements Pangkas yang tidak perlu
Look before you leap Think carefully about what you are about to do before you do it Sesal (pikir) dahulu pendapatan, sesal kemudian tidak berguna
Pot is calling the kettle black You should not criticize someone for a fault that you have too Gajah di pelupuk mata tidak tampak, kuman di seberang lautan tampak
Rolling stone gathers no moss A person who does not settle down is not attached to anything or anyone Kutu loncat
Rub salt in a wound To deliberately make someone’s unhappiness, shame, or misfortune worse Sudah jatuh diimpit (tertimpa) tangga
Save (something) for a rainy day To keep something, esp. money, for a time in the future when it might be needed Sedia payung sebelum hujan
When in Rome (do as the Romans do) Adapt yourself to the customs of the places you visit Masuk kandang kambing mengembik, masuk kandang kerbau menguak
Di mana bumi dipijak di situ langit dijunjung

7 thoughts on “IDIOM

  1. Mbak Lulu, daftar idiom ini sangat bermanfaat sekali. Saya jadi terinspirasi untuk membuat daftar yang sama di blog saya yang masih sangat sedikit isinya. Terima kasih ya, Mbak πŸ™‚

    Oya Mbak, mungkin ini pertanyaan bodoh, tapi bagaimana cara menambah daftar idiom ini di blog jika kelak ada update-an ya Mbak? Soalnya ini kan dalam bentuk tabel, dan saya tak tahu caranya, hehe *facepalm

    1. Maaf sekali baru membalas, Raysa. Makasih udah berkunjung ke blog ini. Syukurlah kalau isinya bisa bermanfaat πŸ™‚

      Daftar idiom ini aku buat di Excel, kalau ada tambahan atau perbaikan aku melakukannya di Excel juga. Baru setelah itu ku-copas ke WordPress. Gitu aja sih, Raysa. Soalnya aku juga nggak nemu cara update tabel di WordPress πŸ˜€

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s